Pred koji mjesec u naš klub je došao mladi Ukrajinac Oleksandr Zezekalo kojeg su ratna zbivanja u njegovoj Ukrajini dovela u Karlovac, pa smo ga zamolili da nam ukratko ispriča svoju priču o situaciji u kojoj su se našli protiv svoje volje. Došao je u Hrvatsku u ožujku, iz područja blizu grada koji se zove Brovary, a koji se nalazi blizu Kijeva.
Kad ga je Oleksandr napustio sa svojom obitelji, rekao nam je kako misli da je rat bio u najgoroj fazi, ili se barem tako činilo. Imali su sirene za zračnu uzbunu gotovo u svako doba dana i noći i nikad se nije znalo jesi li u opasnosti ili ne, bilo je grozno.
Oleksander ima 14 godina, navršava 15 u lipnju i ide u školu Grabrik. Prvo su razmišljali o tome da proba neke druge škole, čak i online školu, ali na kraju su se odlučili za Grabrik.
Kako kaže Oleksandr, naš Karlovac je divan, stvarno je sigurno hodati sam, pogotovo kad su svjetla na ulicama upaljena noću, nikad nemate osjećaj da vam netko želi nauditi. Trenutno živi ovdje s mamom i bratom.
Odlučio se okušati u veslanju jer je vidio da veslači fizički jako dobro izgledaju, razvijene su gotovo sve mišićne skupine, što se ne viđa često. Zbog toga je odlučio probati veslanje u Veslački klub Karlovac jer je fizički bio u dosta lošem stanju.
Prije rata nije ni čuo za veslanje u Ukrajini, jedino što je imao susret s veslanjem je to što je rijetko gledao veslanje na TV-u, a sad je jako radostan kad ga je osobno isprobao.
U klubu je do sada bilo jako dobro, kad god pogriješi, treneri su spremni pomoći da korigiraju nepravilnosti i da nauči tehniku. Zapravo još zasad nema prijatelja u klubu, ali ni ne pokušava pronaći, obično se radije fokusira na sam trening umjesto na razgovor.
Jedina stvar koju želi od veslanja je biti fizički sposobniji, jer je trenutno još uvijek prilično nov u tom sportu. Ne misli da će se time baviti profesionalno, ali bi se ipak okušao u natjecanjima. Oleksandr, drago nam je što si izabrao baš nas za vrijeme svog života u Hrvatskoj, nadamo se da ćeš i dalje vrijedno trenirati, a prijatelje na klubu imaš već sad!

 

Veslač iz Ukrajine