Iza nas je vrlo aktivan vikend. Dok su naši mlađi veslali na regatnoj stazi na Jarunu, naši članovi Lucija Škrtić, Davorin Katušin Mika i Tanja Katušin veslali su u Veneciji na čuvenoj Vogalonga regati za naš Veslački klub Karlovac s prijateljima iz Argo Izole i Vk Neretvanskog gusara. Kako bi vas upoznali sa značajem ove regate, malo ćemo detaljnije u nastavku.
Dana 11. studenog 1974. grupa Venecijanaca, amaterskih i profesionalnih veslača, imala je utrku na otoku Burano. Došli su na ideju nenatjecateljske “utrke” u kojoj bi mogao sudjelovati bilo koji čamac na vesla, u duhu povijesnih svečanosti. Prva Vogalonga započela je sljedeće godine porukom prosvjeda protiv sve veće upotrebe motornih čamaca u Veneciji i velike štete koju nanose povijesnom gradu.
Sudionici se okupljaju u bazenu svetog Marka ispred vojvodske palače. Pjevaju hvalospjev San Marcu (Svetom Marku) i počinju “trku”. Trkalište je slikovita ruta duga 38 kilometara duž raznih venecijanskih kanala i povijesnih građevina.
Svaki sudionik dobiva prigodnu medalju i potvrdu o sudjelovanju. Oni također mogu dobiti nagradu, odabranu nasumično, a to su često pehari i plakete, ukrasna vesla i drugi spomenici koje su donirale lokalne udruge, novine i organizacijski odbor.
Broj sudionika narastao je na tisuće tijekom godina iz cijelog svijeta. Neki mještani su osnovali nove veslačke klubove i grade vlastite čamce na temelju stvarnih, povijesnih plovila. Neki su sudionici donijeli vlastitu vrstu čamaca poput kineskih čamaca zmajeva. Neki su također odlučili plivati ​​kroz rutu umjesto veslanja. Kako kažu naši veslači, nezaboravno je to iskustvo za svakog veslača i doživljaj koji se ne da riječima opisati. Ove godine je nastupilo 7000 veslača s oko 1800 čamaca.
Članovi Vk Karlovac na Vogalonga regati u Veneciji