Veslački klub Karlovac kojem je na čelu karlovački olimpijac Tihomir Jarnjević,  najmlađa je sportska udruga na području Karlovca, osnovan u svibnju 2021. godine .  Predanim radom i ogromnim ljudskim kapitalom te uz pomoć članova i velikodušnih donatora i prijatelja kluba,  izuzetno brzo su “stali na noge” i osigurali uvjete za otvaranje prema javnosti te omogućili zainteresiranoj djeci i mladima školu veslanja.

Započela Škola veslanja, interes nadmašio sva očekivanja

Prošlo je prvih mjesec dana od početka škole veslanja koja je započela 01. veljače 2022. godine. Profesorica kineziologije, Karlovčanka Kristina Renko prva je trenerica škole veslanja u Veslačkom klubu Karlovac, a ubrzo joj se pridružio i profesor kineziologije Branko Jovanovac, rođeni Osječanin koji sada živi u Zagrebu.U prvim tjednima škole veslanja u klub se upisalo oko 25-ero djece u dobi od 10 do 14 godina.  Djeca u školi veslanja podijeljena su u dvije grupe. Prvu mlađu grupu od 10 do 12 godina vodi trenerica Renko, a stariju grupu uzrasta od 12 godina na više vodi trener Jovanovac.

Djeca dobi od 10 do 14 godina podijeljena u dvije starosne grupe

Profesorica Kristina Renko zadužena je da djeca u školi veslanja dobiju osnovne informacije o veslanju i veslačkom treningu. Višestranom pripremom polaznika radi se na obuci tehnike veslanja kao i poboljšanju snage, izdržljivosti, koordinacije, brzine i fleksibilnosti.Treninzi se održavaju tri puta na tjedan, trajanje jednog treninga je 60 min. Treninzi se  provode na više lokacija. Trening se sastoji od različitih vježbi snage prilagođenih dobi polaznika, aerobnih i anaerobnih treninga, vježbi na ergometru, vježbi na vodi, te mnogih drugih sportskih aktivnosti koje kombiniramo i koje ćemo kombinirati u našim treninzima!

Kristina Renko ne krije zadovoljstvo viđenim u prethodnom razdoblju:

– Smatram da je najbolji pokazatelj kakav je djeci trenig kada se žale da je trening brzo završio I žele još dodatni sat ili kad kažu da je sljedeći trening  tek za tri dana, pa tko će to dočekati… Djeca razvijaju sve motoričke sposobnosti sukladno svojoj dobi, što je jako bitno za njihov razvoj. Na treninzima nam ne nedostaje smijeha i igre, djeca sklapaju nova prijateljstva i vrlo su zadovoljni. Za vrijeme na vodi će  još malo sačekati, ali i to će doći kada za to bude vrijeme!

Polaznik škole veslanja kod profesorice Renko je desetogodišnji Maro Matičić koji veselo kaže:

-Treninzi su raznovrsni, zabavni su jer radimo na ergometru, radimo u paru, ponekad trčimo po atletskom, vozimo se na biciklu, ekipa je super! Često se zezamo, ali puno vježbamo. Jedva čekam treninge I da krenemo veslati!-

Njegova sportska kolegica iz grupe, desetogodišnja Maja Zimonja kaže:-Na veslanju mi je super! Trenerica je jako draga i ljubazna, kao i ostali na klubu. Super precizno objašnjavaju  i pokažu nam kako se nešto radi i bodre nas! Treninzi su fora I zanimljivi, jedinstveni, drugačiji od svih na koje sam prije išla, nekad malo naporni, ali moraš malo stisnuti zube i izdržati. Najbolje mi je kad smo na ergometrima i pokušavamo što dulje izdržati i odveslati što veću udaljenost. I ekipa mi je super, baš se dobro slažemo!

Jedan od polaznika je  također desetogodišnji  Jakov Jarnjević koji se nadovezuje na svoje male sportaše iz grupe:- Meni je jako dobro, nisam još bio u čamcu, ali možda ću u proljeće. Veslao sam i na ergometru, nekad trčimo. Uvijek nešto drugo!

Trener Branko Jovanovac zadužen je za rad s budućim mlađim natjecateljskim pogonom. Taj pogon tako čine djeca od 2010. godišta (mlađi kadeti) do 2007. godišta (mlađi juniori). U vrlo kratkom vremenu ponosni smo što imamo veslače i veslačice u svim uzrastima i veslačkim kategorijama osim u seniorskoj konkurenciji iako je i to sklono promjenama budući da su nam klupski veterani relativno mladi! – šali se trener Jovanovac.

Jovanovac, inače nastavnik Tjelesne i zdravstvene kulture u dvjema našim gradskim školama je i već okušani veslački trener iz veslačkog kluba Iktus iz Osijeka.

– Pratim ovu veslačku energiju od početka ideje osnutka kluba i mogu reći kako mi je čast pomoći klubu i biti dio ove priče na osobni poziv Tihomira Jarnjevića i Daria Cvitešića s kojima sam nekada bio dio hrvatske veslačke reprezentacije. Volim raditi s djecom osobito u ovako teškom psihofizičkom sportu kroz koji veslači nauče važne vještine i vrline koje će ih kasnije oblikovati u ‘’čvrste’’, marljive i energične pojedince. Kroz različite tjelesne aktivnosti utječemo na poboljšanje sposobnosti i razvoj osobina koje nam trebaju za uspješno veslanje i odrastanje. Djeca na treninzima dobro prihvaćaju zadatke i nove izazove, nadam se kako će tako i ostati kroz sezonu jer se radi o talentiranoj i motiviranoj mladoj grupici. Pratite nas na obalama Korane i podržite naš rad! – poručuje za kraj trener Branko Jovanovac.

Jedna od polaznica škole veslanja kod trenera Jovanovca je i uskoro dvanaestogodišnja Maja Plavetić koja je izjavila: -Super je u školi veslanja, volim na to ići! Sviđa mi se što je baš fora kada se vozimo u čamcu. Svi su baš dobri u klubu i znaju sve objasniti. Svi su dragi i nitko nije strog, vrlo rado idem na veslanje! Veslam i na ergometru, ali mi je draži čamac.

Lovro Burić ima dvanaest i pol godina i kaže: -Zanimljivo mi je to što imamo češće treninge, volim kada idemo na vodu, upoznajem nove prijatelje i jedva čekam natjecanja!

Četrnaestogodišnji Vili Štapek se slaže i kaže: -Vrlo sam zadovoljan treninzima i trenerima koji su iskusni, profesionalni i koji se razumiju u sport veslanja. Treninzi su zahtjevni, ali vrlo zanimljivi i vrlo korisni. Najinteresantnije za mene je kada veslamo u čamcima na vodi. Sve pohvale za klub i trenere!

Matija Budimir ima dvanaest i pol godina i jako je zadovoljan pa ističe: -Zabavno je i zanimljivo, istodobno i teško, ali nikada nije dosadno. Naučio sam već malo veslati i čini mi se kao jako zanimljiv sport. Svi su odlični, ekipa je super i predlažem da se i drugi uključe u ovaj klub.

 

Veterani osnovali klub, ali svakodnevno i dalje svaki slobodni trenutak provode radeći za klub

U klubu trenerima pomažu i klupski veterani koji su nekad na kormilu, nekad nose čamce djeci,  pomažu što god treba i djeci i trenerima.  Veslanje je zahtjevan sport koji prije samog treninga, koji se održava u čamcu na vodi, uključuje i donošenje čamaca i vesala koja su često teška za naše mlađe polaznike škole veslanja. Od veterana najveću pomoć daju Tihomir Jarnjević, Dario Cvitešić, Valentino Štedul i Branislav Romčević, koji su na klubu “kuhani i pečeni”.

Predsjednik Jarnjević i Upravni odbor  izuzetno zadovoljni razvojem kluba

Predsjednik Veslačkog kluba Tihomir Jarnjević, kao i cijeli Upravni odbor više su nego zadovoljni razvojem.

– Složili smo odličnu trenersku ekipu koja se jako dobro slaže i nadopunjuje, oba trenera su profesori kineziologije s dugogodišnjim iskustvom, a trener Jovanovac   je i bivši veslački reprezentativac. Treneri su vrlo iskusni i stručni, a smatram kako je i ljudska komponenta u cijeloj priči izuzetno bitna, tako da i ta komunikacija od strane trenera i odnos prema polaznicima škole, ali i prema drugim mladima u klubu zaslužuje ocjenu odličan. Puno je tu truda, djeca vrlo ozbiljno shvaćaju zadatke, a treneri su tu da ih uče i ispravljaju. Uskoro klub kupuje još dva školska gig-a ( četverci s kormilarom za školsku djecu) i tada smo potpuno spremni za velik broj mladih naraštaja, djeca će uživati! Mnogi nas bodre i podržavaju u ovoj našoj nimalo lakoj, ali predivnoj priči.  Veslanje je težak sport, ali za nas je to najljepši sport i nadam se da ćemo nastaviti ovako i iznjedriti novih nada koje će nas veseliti i činiti ponosnima, ne samo naš klub nego koji će biti na ponos našem gradu, županiji, a možda jednom i Hrvatskoj!  -zaključuje Jarnjević.

 

Veslački klub Karlovac spreman za novu veslačku sezonu u 2022. godini