U spornom tekstu objavljenom 8. rujna 2021. na KAportalu i KAŠ-u, kolumnist Marijan Bakić do detalja analizira rezultate karlovačkih veslača s 2. Otvorenog prvenstva Zagreba u veslanju. Tekst sam po sebi ne bi izazvao nikakvu reakciju da već u naslovu, a kasnije i u tekstu dotični novinar posebnu pažnju ne posvećuje rezultatu mladog Tina Jarnjevića i novoosnovanom veslačkom klubu Karlovac. Inače Tin Jarnjević sin je bivšeg karlovačkog veslačkog olimpijca Tihomira Jarnjevića i njegove supruge Marine Jarnjević, koja obavlja posao javnog službenika u Karlovcu.

Gosp. Bakić, aludirajući naslovom na određenu vrstu ponašanja koja dovodi u pitanje dječakovu medalju i analizirajući hipotetski što bi bilo kad bi bilo, zaista se spustio ispod svake granice dobrog ukusa i digniteta.

Analiza koju je napravio gosp. Bakić, isključivo je subjektivna i ničim utemeljena. Natjecanja i skupine na regatama slaže Hrvatski veslački savez, a ne klubovi niti novinari. Trke za ove kategorije veslača odvijaju se na stazi dužine 1000 m s letećim startom, što znaju oni koji poznaju veslanje, a što je gosp. Bakić upravo ovim tekstom dokazao da ne razumije niti zna išta o tome. Ovo nisu eliminacije, niti kvalifikacije, već dvije odvojene grupe u dvije različite utrke. Uspoređivati vremena u ovim utrkama i dovoditi u pitanje legitimitet Hrvatskog veslačkog saveza, koji je Tinu uručio zlatnu medalju, zaista predstavlja presedan s kojim se još do sada nismo susreli.

Za sve one koji nisu toliko upoznati s karlovačkim veslanjem moramo razjasniti sljedeće: Marijan Bakić, inače samoproglašeni sportski novinar, godinama je član veslačkog kluba Korana i blizak osobama u upravljačkoj strukturi imenovanog kluba. Veslački klub Korana do sada je bio jedini veslački klub u Karlovcu i imao monopol nad sredstvima koje se ulažu u prioritetne sportove temeljem ostvarenih rezultata. Uz naveden motiv tu je još i onaj osobne prirode koji proizlazi iz revolta gosp. Bakića spram predsjednika VK Karlovac Tihomira Jarnjevića, radi objavljivanja demanta njegova teksta o karlovačkim olimpijcima u kojemu su navedene krive činjenice i netočne informacije pod naslovom „Na OI u Sydneyu u pratnji reprezentativne posade Jukić – Jarnjević je bio trener Krešimir Ižaković a ne Zlatko Katušin“ objavljen 03.08.2021 na KaPortalu. No, to je samo jedan od osobnih motiva koje nećemo iznositi u ovom tekstu.

Ali stavimo sada na stranu sve osobne motive i interese i osvrnimo se na ljudsku stranu ove priče.

Ovdje govorimo o mladim dečkima na početku veslačke karijere, koje treba poticati, motivirati, a ne izvlačiti i to javno kroz pogrešne analize čovjeka koji nikada u čamac nije sjeo. Kada netko na ovakav način ide direktno na dijete, baveći se hipotetskim pitanjima, umanjujući njegov uspjeh i pišući subjektivno, jasno je da je riječ o pristranom izvještavanju s neposrednom zlonamjernošću usmjerenom prema djetetu. Ovo nije politika, niti osobna simpatija ili antipatija, ovo je omalovažavanje sporta i djece koja se trude orijentirati ispravnim stvarima u životu odbacujući svakodnevne poroke koji nas okružuju. Kakva osoba na ovakav način može pisati o djetetu koje je nakon stanke od skoro dvije godine u veslanju i deset odrađenih treninga odnijelo prvu zlatnu medalju za novi klub? Samo zlonamjerni i pristrani pojedinci koji negativno utječu na razvoj djece stavljajući pritom vlastite interese ispred svega, uz ismijavanje i vrijeđanje svega što je suprotno njihovim stavovima.

Veslački klub Karlovac, svi njegovi članovi, a posebice roditelji mladog Tina osuđuju ovakav pristup i ophođenje s mladim generacijama, ne samo veslača već i ostalih sportaša, koji predstavljaju budućnost karlovačkog sporta i zajednice općenito.
Ujedno predlažemo isključivanje gosp. Bakića iz izvještavanja o veslačkom sportu obzirom na evidentan sukob interesa i prisan uski odnos s upravom veslačkog kluba Korana. Najmanje što očekujemo nakon ovakve objave je javna isprika djetetu i roditeljima te klubu. Isto tako zahtijevamo jasnu javnu objavu koja će sadržavati činjenicu da je osvojeno prvo mjesto i zlatna medalja na 2.Otvorenom prvenstvu Zagreba 2021.godine za VK Karlovac i mladog sportaša Tina Jarnjevića. Nadalje,  kolumnista biti će prijavljen svim nadležnim institucijama zaduženim za rad novinarskog tijela. Velika je sramota da ovakvi tekstovi uopće imaju priliku ugledati svjetlo dana.

Reagiranje na članak “Tko tu koga vesla”