Na lijevoj obali rijeke Korane, u neposrednoj blizini Foginovog kupališta, protekla dva mjeseca bila su „centar svijeta“ za nekolicinu karlovačkih veslača veterana. Iznimna predanost, odricanje te jasni fokus na konačni cilj rezultirali su osnivanjem novog veslačkog kluba – VK Karlovac i vratili veslanje tamo gdje je sve i počelo, na rijeku Koranu.

Naime, veteranska inicijativa koja je željela unijeti pozitivne promjene i dati svoj doprinos veslačkom sportu u Karlovcu, nije naišla na prepoznavanje svih svojih kvaliteta i razumijevanje te je s obzirom na nastalu situaciju, osnivanje novog kluba bio potpuno logičan slijed događaja.

Utemeljitelji novog kluba te ujedno i članovi prvog Upravnog odbora Tihomir Jarnjević, Dario Cvitešić, Marko Jerinić, Valentino Štedul i Miroslav Katić vođeni idejom da klub, kao i bilo koju drugu organizaciju, čine ljudi, a ne ono materijalno odredili su novi smjer razvoja karlovačkog veslanja čiju okosnicu čine veterani kao glavna pokretačka snaga i temelj zdravog kluba.

Sjedište kluba je na Rakovcu, odmah do River bara dok će se veslati cijelom dužinom rijeke Korane od Foginovog kupališta pa sve do mosta na Turnju u ukupnoj dužini od 4 kilometra. Samo u prvih mjesec dana veslačkom klubu se priključilo više od 30 veslača, entuzijasta i ljubitelja veslanja te broj svakoga dana raste. Također u ovom početnom periodu, Uprava kluba uspjela je osigurati jedan četverac i 2 skifa (samca), kao i 2 ergometra odnosno veslačka simulatora. Planovi su veliki, a o svemu će javnost na vrijeme biti obavještavana. Ovih dana porinut je i pontonski splav koji će veslačima omogućiti prilaz rijeci i izlazak s čamcima na vodu.

Predsjednik novog veslačkog kluba Karlovac, bivši je veslački olimpijac Tihomir Jarnjević. Nakon dugogodišnjeg bavljenja veslanjem i završenog studija u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon osvojene brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Poznanu u Poljskoj 1995., nastupu na još nekoliko svjetskih prvenstava te kao kruni bavljenja veslanjem-Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000., bio je najpozvaniji preuzeti kormilo novog veslačkog kluba. Stoga Tihomir Jarnjević ne skriva optimizam i zadovoljstvo onime što je napravljeno u ovako kratkom periodu:

„Izuzetno me veseli sve ono što planiramo napraviti od veslanja u Karlovcu. Želimo dići taj sport na razinu za koju smatramo da veslanje zaslužuje. Naš cilj i misija je voditi ovaj sport u jednom drugom pravcu, a ne pratiti neke ustaljene i zastarjele prakse. Klub se sastoji od velikog broja bivših veslača i entuzijasta kojima nije problem svaki dan nakon posla dolaziti na klub i do kasnih večernjih pa čak i noćnih sati raditi na osiguravanju svih uvjeta potrebnih za funkcioniranje nove udruge. Svi volontiramo i svaki slobodni trenutak smo na klubu. Želja nam je da u skoroj budućnosti okupimo što više djece i mladih u sklopu škole veslanja te da mi, veterani i zaljubljenici u ovaj prekrasan sport, imamo mjesto okupljanja i rekreacije, mjesto gdje možemo dovoditi našu djecu i provoditi vrijeme u zdravom i vedrom okruženju te na isti način i njih odgajati.

Također cilj nam je promovirati naš grad i županiju gdje god ćemo to moći. Svi zajedno posjedujemo iznimno veliki potencijal te imamo zaista široki krug poznanstava i dobrih kontakata koje želimo iskoristiti i uključiti u ostvarivanje ovog višeg cilja od kojega će koristi imati cijela zajednica“ – kaže Tihomir Jarnjević, prvi predsjednik novoosnovanog kluba.

S njim se u potpunosti slaže i njegov zamjenik Dario Cvitešić koji trenutno radi u Zagrebu, ali usprkos tomu gotovo svako popodne je s veslačima na Korani:

„Zaista smo napravili jako puno u prethodnom razdoblju i vrlo brzo riješili niz zadataka koje smo zacrtali uključujući i ishođenje svih potrebnih dozvola. Možemo sa sigurnošću reći da su temelji novog kluba iznimno zdravi i vrlo dobro položeni te predstavljaju sjajnu odskočnu dasku za budućnost. Sada krećemo dalje i otvaramo se za javnost u potpunosti. Planovi koje smo stavili ispred sebe vrlo su ambiciozni ali kada nešto radite s voljom i srcem ništa nije nemoguće.

Ovo je jedna prekrasna priča koja je okupila više generacija veslača koji predstavljaju kamen temeljac i glavnu pokretačku snagu kluba na što smo izuzetno ponosni te ujedno i zahvalni. Vjerujem da ćemo na krilima tog zajedništva ispisati nove stranice karlovačkog veslanja i iznenaditi mnoge skeptike jer budućnost će biti onakva kakvu sami stvorimo.“-govori Cvitešić.

Kako god, nova veslačka priča je pokrenuta, preostaje pratiti razvoj i boljitak veslačkog sporta u Karlovcu.

Osnovan Veslački klub Karlovac

Leave a Reply