Prethodna 2 dana u Omišlju na Krku održan je prvi dio edukacije odabranih sudionika za obalno veslanje te osposobljavanja za trenera unutar PROJEKTA OBALNOG VESLANJA-Sport koji okuplja sve generacije, kojeg je nositelj Veslački klub Val iz Splita. Uz VK Val, još su 3 kluba koja su uključena kao partneri, a to su talijanski klub C.C. Saturnia iz Trsta, ciparski klub Limassol nautical club iz Limassola i poljski klub UKS SZOSTKA iz Gdanska. Edukativni program naziva je WORLD ROWING COASTAL RACE MODULE. Naš predsjednik Tihomir Jarnjević kao predstavnik Veslačkog kluba Karlovac je jedan od 9 Hrvata koji je bio sudionik 1. modula, uz prijateljske klubove Arupinum iz Rovinja, Veslački klub Jadran Rijeka i domaćin Veslački klub Glagoljaš iz Omišlja te naravno glavnog VK Val i našeg Igora Boraske.
Veslanje na otvorenom ili obalno veslanje je relativno nova vrsta veslanja, svojevrsna avanturistička strana ovog tradicionalnog sporta. Uključuje veslanje uz morsku obalu i/ili izlazak na otvoreno more. Postaje popularan u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, da spomenemo samo neke, a u tim zemljama ima stalno rastuće zajednice veslača. Ovaj projekt ima za cilj okupiti sve generacije kako bi naučili nove vještine i obavili neke kraće ture na obali. U ovoj vrsti veslanja koriste se stabilniji i širi čamci, koji svojim oblikom olakšavaju i omogućavaju veslanje svim dobnim strukturama veslača i u svim vremenskim i morskim uvjetima u kojima tradicionalno veslanje ipak nije moguće.
Kao predavač na modulu bila je ekspertica Guin Batten iz Velike Britanije koja je predsjednica komisije za obalno veslanje i Zane Putnina, iz Latvije, obje kao predstavnice krovne veslačke organizacije FISA. Čast nam je i veliki ponos što smo dio ovog programa te se zahvaljujemo Igoru Boraski iz VK Val koji nas je uključio u program, ali i domaćinu ove edukacije Deanu Girottu iz VK Glagoljaš, koji nas je sve ugostio.

pogledajte video:

ERASMUS+SPORTS PROJECT COASTAL ROWING-BRINGING ALL GENERATIONS TOGETHER